Hyperurikémie a dna
Hyperurikémie je zvýšená hladina kyseliny močové v krvi – látky, která se vyskytuje v organizmu běžně. Stoupne-li její množství v těle nad určitou hodnotu, dojde k jejímu vysrážení a tvorbě krystalů, které se ukládají nejčastěji v okolí kloubů či v ledvinách. Typickým projevem je dnavý záchvat, který může být vyprovokován nejrůznějšími podněty – nemírnost v jídle a alkoholu, únava, emoční stres, drobné poranění apod. Typickým příznakem je bolest a zarudnutí jednoho či více kloubů, často např. palce u nohy (tzv. podagra). Bez léčení dochází po opakovaných záchvatech k trvalé deformaci postižených kloubů. U některých nemocných dochází rovněž k tvorbě ledvinových kamenů, které mohou ucpat vývodné cesty močové, a způsobit tak velmi bolestivou ledvinnou koliku.
Zásady při hypeurikémii:
- Dodržujte dietu s nízkým obsahem purinů – látek, ze kterých vzniká kys. močová. Omezte příjem masa, vyvarujte se masových vývarů, vnitřností, špenátu, luštěnin, kakaa, nakládaných a konzervovaných potravin a pikantních jídel. Snažte se přejít spíše na mléčné bílkoviny.
- Normalizujte Vaši tělesnou hmotnost. Nepřejídejte se.
- Omezte příjem alkoholu – tak, jako byste měli řídit auto. Co toleruje dopravní policie, lze tolerovat i u dny.
- Pijte hodně tekutin (cca 3 litry za den).
- Užívejte pravidelně léky, které Vám předepsal Váš lékař.
doporučné potraviny
- nápoje: velký přísun, ovocný čaj, voda s ovocnou šťávou, limonády,
- tuky: rostlinné tuky, rostlinné oleje,
- mléčné výrobky: mléko, nízkotučné sýry, jogurty, tvaroh, podmáslí,
- zelenina a ovoce: čerstvá zelenina a ovoce, hlávkový salát, kompoty, brambory, brokolice, květák, zelí, cibule,
- obiloviny: těstoviny, kukuřice, moučné pokrmy,
- pečivo: bílé i tmavé,
- pochutiny: mléčné koktejly, ovocná zmrzlina, puding, želatinové dorty, sušenky,
- koření: petrželová nať, kopr, pažitka, kmín, majoránka,
- drůbeží maso, losos, pstruh,
- obiloviny: rýže, oves, pšeničné výrobky, kukuřice,
- mandle, oleje, vejce,
potraviny v omezeném množství
- nápoje: minerálky s vyšším obsahem minerálů, káva, slabý černý čaj, lehká přírodní vína,
- tuky: máslo,
- ryby: sladkovodní ryby,
- maso: maso z odrostlých zvířat, libové hovězí, vařená šunka, vařené drůbeží maso,
- mléčné výrobky: smažený sýr,
- vejce: smažená vejce, vařená vejce,
- zelenina, ovoce: květák, houby,
- obiloviny: fazole, rýže,
- pečivo: tvarohové a bramborové knedlíky,
- pochutiny: tučnější dorty a zmrzliny, máslové krémy,
nevhodné potraviny
- nápoje: silné kakao, silný čaj, koncentrovaný alkohol, pivo, těžší vína, káva, destiláty,
- tuky: živočišné tuky a bílkoviny,
- ryby: mořské ryby, rybí konzervy, sleď, slaneček, olejovky, sardelky, očka,
- maso: vnitřnosti, masa z mladých zvířat, nakládaná masa, masové vývary a extrakty, zvěřina, tučné uzeniny, hovězí, vepřové, játra, králičí, tuňák, sardinky, kapr, treska, krevety,
- mléčné výrobky: plísňové a tučné uzené sýry,
- zelenina, ovoce: špenát, kapusta, křen, česnek, růžičková kapusta, citrusy, rybíz, borůvky, ostružiny, chřest, pažitka, celer, hrách, čočka,
- obiloviny: hrách, čočka,
- pochutiny: čokoláda, marcipán, kakao, arašídy, kešu, houby, sirupy,
- koření: ostrá koření, hořčice, sojová omáčka worcester.
Rozhodně by jste se měli vyhýbat hrášku, špenátu a růžičkové kapustě. Obsahují totiž látku purin, která může nemoc zhoršovat. Purin se v lidském těle přeměňuje na kyselinu močovou. V organizmu pak formuje krystalky v kloubech, které následně způsobují prudké bolesti pacientům se dnou. Vysoké množství látky purin však obsahuje rovněž maso a ryby či pivo. Právě proto by vyjmenované poživatiny neměli pacienti se dnou buď vůbec konzumovat, případně jen v omezeném množství. Aby byl u nich zajištěn přísun proteinů, měli by pít více mléka, jíst sýr a vejce.