Dieta na snížení cholesterolu v krvi
(upraveno podle doporučení Evropské společnosti pro
arteriosklerózu)
· doporučené potraviny
- tuky: celkovou spotřebu tuků snížit,
- ryby: všechny ryby grilované, vařené v páře, uzené, odstranit tučnou kůži, vhodné jsou zejména treska, filé, okoun, štika, pstruh,
- maso: krůta, kuře, telecí, králík, zvěřina, mladé jehněčí,
- polévky: netučný vývar, zeleninové polévky,
- mléčné výrobky: netučné podmáslí, acidofilní mléko, kefír, biokys, netučný tvaroh, jogurt s nízkým obsahem tuku (do 1,5%), vaječný bílek,
- ovoce, zelenina, luštěniny: veškerá čerstvá i mražená zelenina, velmi vhodné jsou luštěniny (fazole, čočka, hrách), kukuřice, brambory vařené nebo pečené ve slupce, veškeré čerstvé nebo sušené ovoce, konzervované ovoce bez cukru,
- pečivo a obilniny: celozrnný (tmavý) chléb, ovesné vločky, müsli výrobky, vlákninové křupky, ovesná kaše, nízkovaječné těstoviny, křehký chléb, rýže, celozrnné výrobky, dalamánky, pečivo z tmavé mouky,
- dezerty: želé, ovocná vodová zmrzlina, pudinky z odtučněného mléka, ovocné saláty,
- ořechy: vlašské, lískové ořechy, mandle, pečené kaštany,
- nápoje: čaj, překapávaná nebo instantní káva, voda, nízkokalorické nealkoholické nápoje,
- drezinky, koření: koření všeho druhu, jogurtové drezinky,
· potraviny v omezeném množství
- tuky: nenasycené rostlinné oleje – slunečnicový, kukuřičný, sojový, monosaturované oleje – olivový, řepkový, margaríny odvozené z těchto olejů,
- ryby: ryby smažené v doporučovaném oleji,
- maso: zcela libové hovězí, libová šunka, moravské uzené, skopové bez loje (1-2x týdně), drůbeží uzeniny,
- mléčné výrobky: polotučné mléko do 2 % tuku, sýry se sníženým obsahem tuku (do 30 % tuku v sušině, např. Hit, Eidam, Atlet, Orion, Fit, Blaťácké zlato), 2 celá vejce za týden pouze k přípravě pokrmů,
- ovoce, zelenina, luštěniny: restované brambory nebo hranolky připravované na doporučovaných olejích,
- pečivo a obiloviny: netučné pečivo a moučníky připravované z doporučených rostlinných tuků,
- ořechy: burské oříšky, pistáciové oříšky,
- nápoje: alkohol, nízkotučné čokoládové nápoje,
- drezinky, koření: drezinky s nízkým obsahem tuku,
· nevhodné potraviny
- tuky: máslo, sádlo, lůj, vypečený tuk, palmový olej, kokosový olej, ztužené margaríny, hydrogenové tuky,
- ryby: jikry a mlíčí, ryby smažené v nevhodném oleji nebo tuku,
- maso: kachna, husa, tučné vepřové, vnitřnosti, viditelný tuk na mase a uzeninách, párky, salámy, mletá masa, paštiky, kůže z drůbeže,
- polévky: tučné polévky, polévky zahušťované jíškou nebo smetanou,
- mléčné výrobky: plnotučné mléko, sušené a kondenzované mléko, smetana, šlehačka, smetanové jogurty, sýry nad 40% tuku v sušině (např. smetanové sýry, Ementál, Primátor),
- ovoce, zelenina, luštěniny: restované brambory nebo smažené bramborové hranolky, chipsy, zelenina smažená na nevhodných tucích a olejích neznámého složení, solené zeleninové konzervy, kandované ovoce,
- pečivo a obiloviny: tučné pečivo, loupáčky, briošky, smažené koblihy,
- dezerty: smetanové zmrzliny, pudinky, dezerty a omáčky s použitím másla nebo smetany,
- cukrářské výrobky: hotové cukrářské výrobky, koláče, dorty, čokoláda, cukrovinky, kokosové tyčinky, máslové krémy,
- ořechy: kokosové ořechy, slané oříšky,
-
nápoje: čokoládové nápoje, irská káva, turecká káva, destiláty,
- majonézy,